Sedef hastalığı bulaşıcı mı? Sedef hastaları nelere dikkat etmeli? (2024)

Sedef hastalarının en büyük sorunu toplum içinde damgalanmaları... Hastalıklarının daha da çok tetiklenmesine yol açan bu durum, boşanma ya da hiç evlenememe, çalışma hayatına girememe, sosyal hayattan uzaklaşma gibi durumlarla sonuçlanabiliyor. Hatta bunun kimi zaman intihara varan tehlikeli boyutlara varabildiğini belirten uzmanlar, bu sorunu ortadan kaldırmanın tek yolunun da hastanın, hasta yakınlarının ve toplumdaki bütün bireylerin bilinçlenmesi olduğunu belirtiyor.

Sedef hastalığı bulaşıcı mı? Sedef hastaları nelere dikkat etmeli? (1) Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan, Prof. Dr. Sibel Alper, Prof. Dr. Nahide Onsun, Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer

29 Ekim Sedef Hastalığı Farkındalık Haftası nedeniyle Psoriasis Derneği tarafından düzenlenen basın toplantısına Psoriasis Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer ile dernek üyeleri Prof. Dr. Sibel Alper, Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan ve Prof. Dr. Nahide Onsun katıldı. Dünyada yaklaşık 125 milyon psorisasis (sedef) hastası olduğunu belirten uzmanlar, hastalıkla ve hastaların ihtiyaçları ile ilgili önemli bilgiler verdi.

"SEDEF BULAŞICI BİR HASTALIK DEĞİLDİR"

“Sedef hastalığı, kronik inflamasyonla seyreden ve BULAŞICI OLMAYAN bir hastalıktır. Bu hastalık en sık dirsek, diz, saçlı deri, el ve ayaklarda keskin sınırlı, kırmızı zeminde kepeklenme ile seyreden değişik büyüklükte lezyonlar ile karakterizedir. Hastaların hemen hepsi kaşıntı, yanma, batma ve ağrıdan şikayet ederler. Nadiren tüm deriye yayılıp, organizmanın genel metabolizmasını bozarak yaşamı tehdit edebilir. Hala kesin nedeni tam olarak açıklanamayan sedef hastalığı genetik olarak yatkın kişilerde hem iç hem de dış faktörlerin etkisiyle tetiklenebilmektedir." diyen Psoriasis Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer, toplum içerisindeki damgalamanın bu hastaların sosyal hayatını ve dolayısıyla psikolojik sağlığının ciddi oranda etkilendiğini dile getirdi. Bu damgalanmanın hastada stres faktörünü ortaya çıkardığını ve bunun da hastalığı daha çok tetiklediğini belirten Gürer, toplumda sedef hastalığı ile ilgili farkındalığın önemine değindi.

Konu ile ilgili sozcu.com.tr'ye özel bilgiler veren Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan ise sedef hastalarının sıkça bilim dışı yöntemlere başvurduğunu söyledi ve bunun sakıncalarını sıraladı.

Sedef hastalığı bulaşıcı mı? Sedef hastaları nelere dikkat etmeli? (2) Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan

Sedef hastalarının bilimsel yöntemler dışında başvurdukları 'tedavilerle' ilgili neler söylersiniz?

Tedavide hastanın doktora olan inancı çok önemli. Deri nöroendokrin bir organ aynı zamanda, yani beyin ve hormonlarla da yakından ilişkili. Bağışıklık sisteminin önemli bir organı... Yani siz eğer iyileşiceğinize inanırsanız, bazen o bölgeye su sürerek bile iyileşebilirsiniz aslında. Tedaviye inanmanın etkisini bilimsel olarak da tanımlayabiliyoruz. Bu noktada hasta tedavi gördüğü yerde psikolojik olarak tatmin oluyorsa, kullandığı şeyi sürdükçe iyileşeceğine inanıyorsa iyileşme gösterebiliyor. Bu etkiyi hastaya hekim de verebilir. Eğer hastasına yeterli zamanı ayırırsa, tedaviyi güzel bir şekilde anlatırsa, hasta odadan 'evet ben bu işi başaracağım' düşüncesi ile çıkarsa olumlu sonuçlar alınıyor ki sedefin bu düşünceyle bilimsel tedavilerde iyileşme oranı çok daha yüksektir. Ancak hasta öteki tedaviler için çok para harcıyor. Ayrıca kontrolsüz bir tedavi olduğu için, örneğin bazı bitkiler karaciğere, böbreklere hasar verebiliyor ya da vücudun başka yerine başka döküntülere yol açabiliyor. Bu tip tedavilerde ne yazık ki yan etkiler öngörülemiyor. Ama bilimde elimizdeki silahları tanıyoruz, neyi yapar neyi yapamaz biliyoruz.

Hastalar üç-altı ayda bir neredeyse check-up gibi kontrollerden geçiyorlar. Biz onları tanıdıkça, risk faktörlerini belirledikçe onları daha sağlıklı hale getiriyoruz. Türkiye'de hastaların en mutsuz oldukları kısım doktorla geçirdikleri zamanın çok sınırlı olması, doktorların onlara çok yönlü bir şekilde yaklaşamaması. Bu konunun mutlaka çözülmesi gerekiyor.

DIŞARIDAN BAKILDIĞINDA HASTALIK İYİLEŞMİŞ GİBİ GÖRÜLEBİLİR AMA...

Tabi bilim dışı yöntem uygulayanlar da hastaların bu arayışlarını dışarıda bilerek maalesef onları mağdur edebiliyorlar. Biz de kimi zaman sedef hastalarını bilmediği bir ilaç yüzünden hastalığı alevlenmiş, hastaneye yatışı gerektirecek hastalar şeklinde görebiliyoruz. Hastalara şunu söylemek istiyorum, 'evet bu tip tedavilerle deri belirtileri iyileşiyor ama son çalışmalar şunu gösterdi ki deri iyileşmiş gibi görünse de aslında içinden iyileşmiyor'. Yani hastalığın hala izleri devam ediyor. Hastalık iyileşse de derinin içinde izi kalıyor. Ayrıca enfeksiyonlar, stres gibi bazı etkenler ortaya çıktığı zaman hastalığın içerideki izleri tekrar hastalığın ortaya çıkmasına sebep oluyor. Yani hastaların hem iyi dönemlerinde hem de alevlenme dönemlerinde doktor kontrolünde olması çok önemkli. Zaten hedefimiz de bu; ne kadar az atak, o kadar başarılı tedavi.

SEDEF HASTALARINA ÖZEL BESLENME LİSTESİ VAR MI?

Peki bunların dışında hastalara neler önerirsiniz?

Sağlıklı beslenmeyi mutlaka vurgulamamız, gerekirse diyetisyenden destek almamız gerekiyor. Çünkü obezitenin etkisinin ne kadar çok olduğunu artık biliyoruz. Önerdiğimiz beslenme tipi sağlık beslenme için, obezite ile mücadelede önerilen beslenmedir. Sedef hastalığına özgü bir diyet yoktur. Ama bazı sedef hastalarında gluten hassasiyeti olabilir. Biz de bunu sorgularız eğer varsa ona göre bir diyet veririz. Ama asıl mücade obezite ile mücadeledir. Aşırı kilolu mu, şekeri var mı gibi sorunları irdeleriz, gerekirse dahiliyeden yardım alırız ve hastanın ideal kilosuna ulaşmasını sağlamaya çalışırız. Çünkü hasta kilo aldıkça tedaviye direnç kazanır ve bir süre sonra artık onu tedavi edemez hale gelebiliriz. Çünkü özellikle erkeksi tip karın yağlanmasında, yağ hücreleri bu hastalığı besleyen maddeleri salgılıyor. Yani biz tedavimizde bu etkenleri azaltmaya çalışırken yağ dokusu arttıkça bizim mücadelemiz zorlaşıyor. Egzersizler de bu anlamda çok önem kazanıyor. Ama eklem tutulma varsa bir fizyoterapist eşliğinde pasif egzersizler yapılmalı. Eklem tutulması yoksa kardiyo, yürüyüş yapan, egzersiz yapan, kilo veren hastaların spontan bile hafif döküntülerinin geçebildiği gösterilmiş.

Bunun dışında mesela hastalık tırnakta ya da saçta görülebiliyor. Manikür yaptırmayı hastalığı tetikleyebildiği için önermiyoruz. Saç boyalarından bir süre uzak durmalarını söylüyoruz. Hastalar katranlı ya da kepek önleyici diğer şampuanlar kullanabilirler.

Sedef hastalığında nemlendirici kullanımı çok önemli. Deri kesinlikle kuru kalmamalı. Hasta sedefin aktif döneminde kesinlikle kese yapmamalı. Cildi yumuşak tutmaları çok önemli.

Ayrıca sıkı, dar kıyafetler de hastalığı alevlendiriyor. Pamuklu penye, cildi çizmeyen salaş kıyafetler giymeleri ve lastikli ürünlerden kaçınmaları gerekiyor.

"HEPİMİZ SEVDİKLERİMİZE DOKUNURUZ AMA SEDEF HASTALARI BU DUYGUYU YAŞAYAMIYORLAR"

Sedef hastalarının yaşadığı psikolojik sorunların sonuçları çok dramatik olabiliyor. Bu konuda da çalışmalar yapılıyor mu?

Bir hastam vardı, evlendikten sonra sedefi ortaya çıkmış ve eşi de "senin sedef hastalığın vardı, benden sakladın. Böyle kabul etmiyorum evli kalmayı demiş" ve mahkemeye vermiş eşini. Bunun gibi çok hikaye var. Hastalık sanki kötü bir şeymiş gibi, sedef hastaları evlenemez, işe giremez gibi bakılıyor. Kimi hastalarım var aşçı, garson ya da ev hanımı... "Kimse benim yaptığım ve servis ettiğim yemekleri yemiyor" diyolar ya da sedef hastası ev hanımları var "herkese güne gidiyorlar bana gelmiyorlar" diyor. Bazen biz doktor olarak hastaya dokunduğumuzda bile hastanın çok duygulandığına şahit oluyoruz; hasta "şimdiye kadar bana kimse dokunmadı" diyor. Dokunmak insanın hayatında çok önemli bir duygu değil midir? Sevdiklerimize dokunuruz hepimiz ve sedef hastaları bu duyguyu yaşayamıyorlar.

Biz de etkinliklerimizde hastaların ailelerine, yetişkin ve çocuk hastalara, hastaların eşlerine hastalıkla ilgili her şeyi anlatıyoruz; yeter ki hastalar ve çevresi bilinçlensin.

SPOR SEÇİMİNE DİKKAT!

Risk grubunda olan hastalar için neler önerirsiniz?

Anne babada varsa çocukta yoksa, olmaması için neler yapılabilir, ya da bir kardeşte var diğerinde yoksa ve olmasın diye neler yapabiliriz diye bir takım şeyler yapabiliyoruz. Çünkü bu kişilerde risk daha fazla. Bu tip riski olan ya da sedef hastası çocuklar için ailelerine şunları öneriyorum; stresli bir meslek seçmesinler, sigara ve alkole başlamasınlar, ideal kilolarını hep korusunlar, spor yapsınlar, streslerini atsınlar. Spor seçimleri ise futbol gibi darbe almalarına sebep olacak sporlar olmamalı. Sağlıklı beslensinler. Eğer çocuklar sık enfeksiyon geçiriyorsa ve bu nedenle sedef tetikleniyorsa o zaman bazen bademcik ameliyatları önerebiliyoruz. Düzgün aşılanmalarını öneriyoruz. Riski sıfırlamıyoruz ama azaltmaya çalışıyoruz.

Sedef hastalığı bulaşıcı mı? Sedef hastaları nelere dikkat etmeli? (2024)

FAQs

Sedef hastalığı bulaşıcı mı? Sedef hastaları nelere dikkat etmeli? ›

Hastalığın görülme sıklığı nedir? Sedef toplumun yaklaşık % 2'sini etkileyen sık görülen bir deri hastalığıdır. Kadın ve erkekte hemen hemen eşit oranda ve her yaşta görülmekle birlikte; 15-35 yaşları arasında daha sık rastlanmaktadır. Bulaşıcı bir hastalık olmadığından kişiden kişiye geçme söz konusu değildir.

Sedef hastaları nelerden uzak durmalı? ›

Alkol bunların başında gelir. Özellikle acılı, isotlu tarzında dediğimiz çiğ köfte; sucuk, kırmızı, pul biber, aşırı acılı yiyecekler. Aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Yine domates patlıcan yaz döneminde hastaların bu konuda aşırıya kaçmaması gerekir.

Sedef hastalığı neye dikkat edilmeli? ›

Psoriasis tedavisinde topikal kremler, sistemik olarak kullanılan haplar, iğneler ve hastanın özel bir kabin içine sokularak kontrollü güneş ışığı alarak tedavi edildiği fototerapi yöntemi kullanılır. Sedef hastalarının dikkat etmesi gereken hususlar: Alkol ve sigara kullanmamalı, kilolarına dikkat etmelidirler.

Sedef hastalığını tetikleyen şeyler nelerdir? ›

Tüm bağışıklık sistemi hastalıklarında olduğu gibi stres sedef hastalığının tetikleyicileri arasındadır. Sedef hastalığı ve stres arasında bir kısır döngüden söz edilebilir. Bazı ilaçlar, enfeksiyonlar, aşırı ultraviyole, hormonal değişiklikler gibi başka tetikleyiciler de bulunmaktadır.

Sedef hastalığı kişiden kişiye geçer mi? ›

Herkes bilmelidir ki sedef hastalığı asla bulaşıcı değildir. Kişiden kişiye asla geçmez. Hastalık genetik yollu geçen bir hastalıktır.

Sedefe kesin çözüm nedir? ›

Sedef hastalığı tedavisi hastalığın semptomlarını ortadan kaldırmak veya hastalığı bir süre baskılamak amacı ile uygulanır. Kesin bir tedavisi yoktur ve hastalık ataklar şeklinde tekrar gün yüzüne çıkabilir.

Sedef hastaları nasıl banyo yapmalı? ›

Cilt bakımı

Daha fazla kurumayı ve tahrişi önlemek için önlemler şunları içerir: Uzun, sıcak bir banyo yapmak yerine kısa bir banyo veya ılık suyla duş almak, Hassas ciltler için uygun nemlendirici sabun kullanmak, Duştan veya banyodan sonra kokusuz bir nemlendirici uygulamak.

Sedef hastalığı hangi organlara zarar verir? ›

Dr. Topaloğlu Demir, günümüzde sedef hastalığının derinin çok ötesinde bir hastalık olduğu düşünüldüğünü belirterek “Deri dışında en sık tutulum eklemlerde görülür. Eklem dışında kalp ve damarlar, karaciğer, böbrek ve göz gibi pek çok organ ve sistemde de bulgular ortaya çıktığı gösterilmiştir.

Sedef hastalığı üzüntüden olur mu? ›

Sedef hastalığının nedenlerinden biri de hastalığın genetik yatkınlığa sahip olmasıdır. Annede veya babada sedef hastalığı olmasa bile daha önceki kuşaklarda hastalığın olması ortaya çıkmasına neden olabilir. Aşırı üzüntü, stres ve depresyon sahibi insanlarda sedef hastalığı görülme oranı daha yüksektir.

Sedef hastalığı hangi vitamin eksikliğinden olur? ›

Sedef hastalığı hangi vitamin eksikliğinden olur? Hastalığın tetikleyicileri arasında D vitamini eksikliği olduğu belirtilmiştir. Sedef hastalığının tedavisinde D vitamini, Kalsiyum ve A vitamininden faydalanılabilmektedir.

Sedef hastalığı ilk nerede başlar? ›

Sedef hastalığı, çoğunlukla kafa derisi, dirsekler veya dizlerde olmak üzere deri parçalarının pullu ve iltihaplı hale gelmesidir. Kırmızı lekeler şeklinde görülebilir, kaşıntılı ve ağrılı olabilir. Sedef hastalığının yaygın tedavileri arasında steroid kremler, kuru cilt için nemlendiriciler ve losyonlar bulunabilir.

Sedef hastalığına kahve iyi gelir mi? ›

Kahve çekirdeklerinde bulunan kafein ve klorojenik asitler (CGA), egzama, akne ve sedef hastalığı gibi cilt problemlerinden kaynaklanan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Sedef hastalığının en iyi ilacı nedir? ›

Metotreksat, siklosporin gibi kanser ilaçları, retinoidler olarak bilinen A vitamini formlar ve fumarat türevi ilaçlar, sedef hastalığı tedavisi kapsamında kullanılan sistemik ilaçlar arasında yer alır.

Sedef dokunmayla bulaşır mı? ›

Sedef Hastalığı Bulaşıcı mı? Hastalık temasla kimseye bulaşmaz.

Sedef Bulaşıcımı nasıl bulaşır? ›

Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.

Sedef karaciğer hastalığı mıdır? ›

Genellikle hastalar, 'Sedef hastalığının iç organlarla ilgisi var mı' diye sorarlar. Hastalığın herhangi bir böbrek ve karaciğer hastalığı ile ilgisi yoktur. Hastalığın tedavisi sonrasında özel bir diyet uygulanması gerekmez. Sadece yediklerinde kaşıntı yapan bir gıda varsa (acılı gıdalar, salçalı gıdalar vs.)

Sedef hastalığı nasıl azaltılır? ›

Şiddetli sedef hastalığı vakalarında fototerapi yanında sistemik ilaçlar kullanılır ve topikal uygulanan kremler de tedaviye eklenir. Derinin nemli ve yumuşak tutulması önemlidir. Sistemik ilaç tedavisi özellikle eklem iltihabı ve tırnak tutulumunun olduğu vakalarda tercih edilir.

Sedef hastaları ne sıklıkla duş almalı? ›

Bu kuruma ve çatlamalar ciltte sedef hastalığının artmasına ve lezyonların yoğunlaşmasına neden olduğunu belirten Dr. Mehmet İlteber Bahadır, biz kış döneminde hastalara haftada en fazla 3 – 4 defa banyo yapmalarını öneriyoruz.

Top Articles
Zuppa Toscana Recipe (a la Olive Garden)
Recipe for Bacon Jam!
24 Hour Car Wash Queens Ny
Old Bahama Bay Quad Folding Wagon
Abga Gestation Calculator
Tate Sweat Lpsg
Big 12 Officiating Crew Assignments 2022
Adopted. Abused. Abandoned. How a Michigan boy's parents left him in Jamaica
Netlearning Login Rwjbh
Bookmark Cshive
Fy23 Ssg Evaluation Board Fully Qualified List
How Nora Fatehi Became A Dancing Sensation In Bollywood 
Schüleraustausch Neuseeland - Schulabschluss mit Study Nelson
Las Mejores Tiendas Online en Estados Unidos - Aerobox Argentina
Mobile Maher Terminal
Coffey Funeral Home Tazewell Tn Obituaries
Five Guys Calorie Calculator
35 Best Anime Waifus Of All Time: The Ultimate Ranking – FandomSpot
G 037 White Oblong Pill
Rainbird E4C Manual
Perugino's Deli Menu
Where Is Gobblestone Castle
Forum Train Europe FTE on LinkedIn: #freight #traffic #timetablingeurope #fted
Rochester Ny Missed Connections
Olecranon Fractures Flower Mound
The Star Beacon Obituaries
Skyward Login Waxahachie
Wells Fargo Holiday Hours
Milwaukee Nickname Crossword Clue
Craigslist St. Paul
Sentara Norfolk General Visiting Hours
Does Walmart have Affirm program? - Cooking Brush
Great Clips Radio Road
Panty Note Manga Online
Broncos vs. Seahawks: How to Watch NFL Week 1 Online Today
How to Grow Boston Fern Plants Outside - Gardening Channel
Enter Cautiously Nyt Crossword
Blairsville Online Yard Sale
Oklahoma Craigslist Pets
charleston rooms & shares - craigslist
Ben Rickert Net Worth
Nycda Login
Fandafia
9294027542
M&T Bank Branch Locations
Southern Ute Drum
Blow Dry Bar Boynton Beach
Footfetish Telegram
Lesson 2 Homework 4.1 Answer Key
Bitmain Antminer S9 Review All You Need to Know
Lubbock Avalanche Journal Newspaper Obituaries
Winta Zesu Net Worth
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 5581

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.